Naučíme vás brousit řetězy

Mám-li tupý řetěz, pak je úplně jedno, jak silnou mám pilu. Výkonově slabší pila může díky dobře nabroušenému řetězu zvládnout spoustu těžké práce. Broušení řetězu není bohužel jen tak, je to malá alchymie. My vám několik z jejich tajemství odhalíme.

  • Jak vypadá tupý řetěz?

Jak poznám, že řetěz není v dobrém stavu? Jednoduše - neřeže. Ztupený břit řetězu má viditelné zaoblení, stržený chrom z horní části. Neřeže-li vám řetěz, přestože zuby vypadají ostře? Příčinou může být málo sražený omezovací zub před ostřím. Také pokud nejsou ostré zuby stejných délek, dojde k podřezávání a "kroucení" v řezu. Používáme-li špatný průměr pilníku, dojde ke špatnému zaklonění zubu. Piliny jsou drobné, podobné prachu. 

Tupý pilový řetěz Ztupený pilový řetěz

  • Jak vypadá ostrý řetěz?

Dobře nabroušený řetěz má v řezu "agresivitu". Vyhazuje piliny ve tvaru malých čtverečků (0,5 cm). Vzniklý řez je rovný a plynulý.

 

  • Vyberte si vhodný pilník

Základní předpoklad dobrého nabroušení je výběr správné velikosti pilníku. Informace o tom, jaký druh řetězu máte, naleznete na krabičce řetězu. Někdy bývají tyto informace vyraženy i na liště. Pomoct vám může i naše tabulka.

Pro broušení řetězu se doporučují vždy dvě velikosti pilníku. Broušením se totiž zub zmenšuje, pak je potřeba sáhnout po pilníku s menším průměrem. Jako hranice pro užívání druhého pilníku se udává polovina zubu. Nezapomeňte také na ubrušování omezovací patky, ta by měla být vždy o 1/10 menší, než je řezný zub.

JAK VYBRAT SPRÁVNÝ PILNÍK PODLE ŘETĚZU ?

Typ pilového řetězu
Zbroušení řetězu před polovinou. Pilník:
Zbroušení řetězu za polovinou. Pilník:

 

  • Jak postupovat


Ostření probíhá pod úhlem 30° k liště a ve vodorovné poloze pilníku. Tahem pilníku z vnitřní strany řetězu ke špičce ubrušejeme zub řetězu. Je potřeba začít od nejhoršího zubu řetězu. Brousíme zub, až se ztratí lesklá ztupená ploška břitu. Je velmi důležité udržovat zuby stejně dlouhé, jinak dojde k už zmiňovanému podřezávání. Posuvné měřítko je skvělým pomocníkem, díky kterému si výšku zubu bezpečně pohlídáte. Potřebujete-li nabrousit pilu v terénu, oceníte kozlík-"zatloukací svěrák do pařezu".

Ostření se šablonou

Tip 1 - Při broušení v přírodě střídejte po každém zubu strany, zmenšíte tak odchylky mezi levou a pravou stranou řetězu.

Tip 2 - Označte si první zub z odebíraného materiálu fixem. Začátečník si lépe ohlídá úhel držení pilníku, profesionál si může zkontrolovat počet tahů k vyostření řezného zubu. 

Označení fixem Kozlík k osření 

  • Omezovací patka ("omezovák") a její vliv na řezání

Funkce omezovací patky jsou omezit zpětný vrh a regulace odebíraného materiálu.
Omezovací patka musí být o 1/10 níže oproti břitu řezného zubu. Přesná výška se dá regulovat měrkami omezovacích patek a plochým pilníkem. Přiložením měrky přes řezný zub změříte výšku, co je nad měrkou odpilujeme plochým pilníkem.

Omezovací patka reguluje záběr řezného zubu, je potřeba jí věnovat pozornost stejně, jako řezným zubům.

Výška "omezováku" Vliv na pilu
  • Příliš odpilovaný
Výrazně větší vibrace, dlouhé piliny, větší opotřebení řetězky a lišty, pila "kope"- výrazně větší riziko zpětného vrhu
  • Správně nastavený "omezovák"
Piliny jsou kostičky, pila plynule ubírá dřevo, menší opotřebení dílů pily
  • Málo zbroušený "omezovák"
Piliny jsou jako prach, pila nejde do dřeva přestože je ostrá, vyšší opotřebení lišty

 
Měrka s omezovákem

Ikona ostření řetězu Ikona pilové řetězy